Kiadvány a budapesti Szent Márton ábrázolásokról

Július 4-én, Márton püspökké választásának napján adták át a „Szent Márton nyomában Budapesten” című kétnyelvű kalauzt. A rendezvénynek  a Magyar Nemzeti Galéria adott otthont.  Az időpont mellett a helyszín kiválasztásának is szimbolikus jelentősége volt. A galéria gyűjteményében lévő Szent Márton ábrázolások a középkori európai művészet legjelesebb alkotásai közé tartoznak.

 

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa által kiadott füzet 10 budapesti helyszín 15 alkotására hívja fel a figyelmet. A helyek között egyaránt találunk múzeumot, templomot, kápolnát, sőt temetőt is. A füzet szövegét Feiszt György, Szávai Tamás és Tüskés Anna írták, illetve állították össze, a grafikai munkákat a Yellow Design végezte.

 

A rendezvényen Bellák Gábor művészettörténész, a Nemzeti Galéria főmuzeológusa  és Szontágh Szabolcs a Magyar Turisztikai Ügynökség vallási turizmus programjának igazgatója mondtak köszöntőt. A kiadvány Tüskés Anna művészettörténész ismertette, Orbán Róbert arról beszélt, hogyan kötődik Budapest az európai Szent Márton Úthoz.

A kiadvány-bemutató résztvevői  számára Poszler Györgyi művészettörténész, a Régi Magyar Gyűjtemény munkatársa tartott a Galéria Szent Márton ábrázolásait bemutató szakvezetést.

 

Vándorút ajánló
N-12 (H - SK)  RAJKA - DUNACSÚN / ČUNOVO - OROSZVÁR / RUSOVCE - POZSONY / BRATISLAVA útszakasz (kijelölés alatt)
N-12 (H - SK) RAJKA - DUNACSÚN / ČUNOVO - OROSZVÁR / RUSOVCE - POZSONY / BRATISLAVA útszakasz (kijelölés alatt)
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!