Hírarchívum - Csallóközi diófa a Szent Márton kertben - Alistáliak a Szent Márton úton

Két és fél évvel ezelőtt Márton napján egy szombathelyi csoport járt a csallóközi Alistálon. Idén, március 22-én az Alistálon működő Ecori Polgári Társulás szervezett programot abból a célból, hogy közelebbről megismerkedjenek a Szent Márton Úttal, illetve annak egy szakaszával.

Első állomás Vámoscsalád volt. Itt a csoport egy Alistáról hozott diócsecsemetét ajándékozott Aigner Géza atyának, kérve,  ültesse el az általa létrehozott Szent Márton kertben.

Vámoscsalád után a szombathelyi Szent Márton templom és a Látogatóközpont következett, majd ebéd után egy rövid séta a Lukácsházához tartozó Csömötei-hegyen. Így ha szinte csak jelképesen, de gyalogosan is megtettek egy rövid szakaszt a Szent Márton Úton. A nap kőszegi városnézéssel zárult.

Alistál mintegy kétezer lakosú település a Csallóközben, Szlovákiában. A falu lakóinak több mint 90 zázaléka magyar nemzetiségű, felekezeti megoszlását tekintve pedig közel azonos arányban katolikus és református. A Szent Mártonnak szentelt katolikus templom középkori eredetű, a jelenlegi református templom a XX. század elején épült.

A programot a település egyik legaktívabb civil egyesülete, az Ecori Polgári Társulás szervezte.

Az Ecori Polgári Társulás  honlapja

A vödörben az elültetésre váró diófa

A vámoscsaládi plébánián

A csoport Szombathelyen a Savaria Múzeum előtt

Vándorút ajánló
Via Divide Caritatem - Baranyai Regionális Útvonal - 4.  KISÚJBÁNYA - ZENGŐVÁRKONY - PUSZTAKISFALU - LOVÁSZHETÉNY - NAGYPALL
Via Divide Caritatem - Baranyai Regionális Útvonal - 4. KISÚJBÁNYA - ZENGŐVÁRKONY - PUSZTAKISFALU - LOVÁSZHETÉNY - NAGYPALL
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton nyomában kiadványsorozat

32 oldal, magyar és angol nyelven

- a Balaton-felvidéken

- Budapesten

- Szombathelyen

- a Duna - Tisza közén 

Információ: viasancti@gmail.com 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!