Hírarchívum - A Szent Márton Út zarándoktúrával köszöntötte az Európai Unióhoz csatlakozó Horvátországot

Július 1-én a Szent Márton Út zarándoktúrával köszöntötte az Európai Unióhoz csatlakozó Horvátországot. A túra a dél-baranyai Illocska Szent Márton templomától a  határ túloldalán lévő Pélmonostor (Beli Manastir), ugyancsak Szent Mártonnak szentelt  templomáig vezetett.  A rendezvény idején  közel 70 év után először – egyelőre csak néhány órára –  megnyílt a határ Illocska és a szomszédos Lőcs (Luč) között. A résztvevők a Karasica töltésén felállított ideiglenes gyalogos határátkelőhelyen mehettek át az egyik országból a másikba. 

A programot Derksen Gyöngyi kezdeményezésére a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa a Baranya Megyei Természetbarát Szövetséggel közösen szervezte.  A gyülekezés és az indulás helyszíne az illocskai Szent Márton templom volt.

Indlás előtt az illocskai templomban

Orsokics István (Dél-baranyai Települések Egyesülete elnöke, Beremend polgármestere), Orbán Róbert (a Szent Márton Kulturális Útvonal magyarországi szervezetének elnöke) és Juhos József (Illocska polgármestere) köszöntője után a zarándoklathoz csatlakozott szervezetek és közösségek szalagot kötöttek arra a zarándokbotra, amelyet Borsi-Lakatos László szobrász erre az alkalomra készített. A menet Keresztes Andor beremendi plébános áldásával indult útnak. A zarándoklaton környékbeliek és távolabbról érkezettek egyaránt részt vettek. Juhos József polgármester tizenegy falubelijével együtt  tette meg az utat,  a szomszédos  Lapáncsáról is jött csoport, őket az ottani polgármester, Kiefer Ferenc vezette.

A bezedekiek településük zászlajával jöttek

Kiefer Ferenc lapáncsai polgármester szalagot köt a zarándokbotra

Az út első szakasza a Karasica töltésén vezetett

Okmányrllenőrzés a határon

A zarándokokat Benge (Šumarina) határárában Dobos Ivan pélmonostori (Beli Manastir) polgármester és a város elöljárói várták. (Benge közigazgatásilag Pélmonostorhoz tartozik.) Az esemény alkalmából a pélmonostori Szent Márton templomban magyar nyelvű szentmise volt, amelyet Beer Gergely kiskőszegi (Batina) plébános celebrált.

Érkezés a pélmonostori templomhoz

Dobos Iván polgármester köszöntője, mellette Orsokics István beremendi polgármester, illetve Josip Bunič és Beer Gergely plébánosok

A mise után a polgármester a Magyar Házba invitálta a csoportot, ahol a Pélmonostoron élő magyarok közössége harapnivalóval és frissítővel várta a társaságot.

Itt Zoran Kranjčec alpolgármester felolvasta Ines Sabotičnak a horvátországi Szent Márton Kulturális Központ igazgatójának levelét, aki elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni a rendezvényre. A pihenő után zarándokcsoport Lőcs (Luč) érintésével gyalogolt vissza Magyarországra.

Pihenő a pélmonostori Magyar Házban, baloldalt Zoran Kranjčec alpolgármester 

Dobos Iván polgármester a következőket nyilatkozta a Horvátországi Magyar Naplóban 2013. évi 26. számában a rendezvényről: ….. „barátaink ma megleptek bennünket ezzel nem megszokott, ugyanakkor nagyon eredeti és áldozatos köszöntővel. Rászánták magukat erre a kétszer 12 kilométeres gyalogos zarándokútra. Elérhető közelségbe hozták a két település Szent Márton tiszteletére felszentelt templomait és a két közösséget, ők ilyen formán szerették volna kifejezni, hogy sokat jelentünk számukra barátokként és Szent Márton követőiként is. Örömüknek adtak hangot, hogy Horvátország is uniós tagállam lett. Nem koncerttel, nem más rendezvénnyel tették mindezt, hanem áldozatot hoztak és vállalásuk városunk számára nagyon megtisztelő. Dolgozni fogunk azon, hogy a Szent Márton európai kulturális útvonal ne csak Illocskával, hanem más városokkal is létrejöhessen.” ….

Az Illocska és Pélmonostor közötti zarándoklatnak és a határnyitásnak szimbolikus jelentősége is van. A rendezvény remélhetőleg elősegíti azt, hogy elkészüljön az a Szent Márton Úthoz közvetlenül kapcsolódó kulturális útvonal, amely az ókori Pannonia három legjelentősebb ókeresztény központját Savariát (Szombathely), Sopianae-t (Pécs) és Sirmiumot (Szávaszentdemeter, Sremska Mitrovica). Az útnak Illocska és Pélmonostor is fontos állomása lehetne.


 

Az eseményről szóló beszámoló olvasható még

- a Horvátországi Magyar Napló 2013. július 5-i  (26.) számában is.

Horvátországi Magyar Napló

- a  Glas Salavonije internetes oldalán:

Mađari pješice došli čestitati

- Nagy Balázs fotói az Illocska - Pélmonostor zarándoklatról

 


 

 

Pélmonostor címere: 

és honlapja

 

 

 

Vándorút ajánló
S-03 (H)  KÖRMEND - NÁDASD - VASPÖR - PUSZTACSATÁR - ZALAHÁSHÁGY - ZALALÖVŐ
S-03 (H) KÖRMEND - NÁDASD - VASPÖR - PUSZTACSATÁR - ZALAHÁSHÁGY - ZALALÖVŐ
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton nyomában kiadványsorozat

32 oldal, magyar és angol nyelven

- a Balaton-felvidéken

- Budapesten

- Szombathelyen

- a Duna - Tisza közén 

Információ: viasancti@gmail.com 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!