Hírarchívum - 2013. november 4 - 15. A SZENT MÁRTON ÜNNEP rendezvényei Szombathelyen

Szent Márton a kereszténység egyik legnépszerűbb szentje. A savariai származású Szent Márton, aki Tours püspökeként halt meg, nemcsak a szombathelyi egyházmegye, hanem Gallia (Franciaország), sőt, Burgenland (Ausztria) védőszentje is. Szent Márton nevét szerte a világban sok száz, talán több ezer település és templom viseli. Legendája műalkotások sokaságának ihletője volt, életének eseményeit néphagyományok őrzik szerte Európában. Emléknapján, november 11-én, és az ahhoz kapcsolódó időszakban az egyházi tiszteletadás mellett a gazdag néphagyomány is megelevenedik. Márton napjával kezdődik a téli évnegyed, amikor „mártonludat” vágnak, megkóstolják az újbort, a liba mellcsontjából időt jósolnak. Szent Márton kultusza egyre erősebb Szombathelyen, ennek jegyében egyházi megemlékezések, lampionos felvonulás, koncertek, kiállítások, előadások, várják az érdeklődőket. A szombathelyi éttermek gasztronómiai rendezvényekkel, jellegzetes libaételekkel csábítják az ínyenceket.

 

November 4. hétfő 9.00 óra és 10.00 óra

AGORA – Gyermekek Háza

Szent Márton emlékek Szombathelyen – diaképes vetítés

Előadó: Zsámbéky Monika – művészettörténész

Általános iskolásoknak, osztályoknak ajánljuk – előzetes jelentkezés alapján.

A programon való részvétel ingyenes!

 

November 4. hétfő 18 óra

AGORA – Szalon, Szombathely, Fő tér 10.

Stekovics Gáspár festői  portreista fényképészeti kiállítása

A képek "védjegye" egyfajta bizalmi viszony a fényképész és alanya között. Az ellesett pillanat így válik jellemrajzzá. Stekovics Gáspár költő és színész portréit a kíváncsiság és a közelhajolás egyidejű gesztusa teszi egyedülállókká, egy hiteles tekintet látja és láttatja őket, a maga kifinomult, érzékeny művészi eszközeivel.

Jól elkapott pillanatok, jellemző gesztusok, fekete-fehér képekbe zárt hangulatok. Valahol ez is költészet, csak nem szavakkal.

 Így emlékezünk Weöres Sándorra ...

 

November 4-15.

AGORA – Gyermekek Háza

Márton napi vásárfia készítése

Kézműves foglalkozások a Szent Mihálytól Péter Pálig és a Matéria néprajzi sorozatok 2. foglalkozásai keretében óvodás és iskolás csoportok számára – előzetes jelentkezés alapján.

Választható foglalkozások:

- faliba készítése;

- libazsíros pogácsa vagy Márton kifli sütése;

- fém lámpás készítése.

Részvételi díj: 250 Ft

Foglalkozásvezetők: Geosits Judit és Katonáné Nagy Mária

 

November 5. kedd 17 óra

AGORA – Szalon, Szombathely, Fő tér 10.

Ókeresztény út (Savaria-Sophiane-Sirminium)

Szent Márton Európai Kulrurális Útvonalhoz csatlakozó tervezett új út ismertetése.

Előadó: Orbán Róbert , Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa elnöke

Ókeresztényút (Savaria – Sopianae – Sirmium )

Az ókori Pannónia három legjelentősebb ókeresztény központja Savaria (Szombathely), Sopianae (Pécs) és a ma Szerbiában fekvő Sirmium (Sremska Mitrovica, Szávaszentdemeter) volt.  A Szent Márton Európai Kulturális Útvonalhoz csatlakozó új útvonal, az Ókeresztény út, ezt a három települést köti össze.  A három városban – amelyet már rómaiak idejében utak kötöttek össze - az ókeresztény kultúra egymástól eltérő, de egymást kiegészítő emlékei találhatók. Az útvonal kijelölői, egyelőre csak jelképesen, de újra használatba kívánnak venni egy olyan útvonalat, amelyet már Szent Márton idejében is jártak. Az út délkeleti célpontjában, Sirmiumban élt Pannonia  legnagyobb lélekszámú keresztény közössége, amely  egész Európára kihatással volt. Kb. 40 olyan szentet ismerünk név szerint, amelyek élete Sirmiumhoz kötődik. Az útvonal nemcsak az ókor, hanem a középkor jelentős emlékeit is érinti (pl. négy középkori vármegye székhelyet: Vasvárt,  Zalavárt, Somogyvárt és Baranyavárat) A Magyarország területén vezető út áll közelebb a megvalósításhoz, a horvát és a szerb útszakasz még tervezés alatt áll. A Szent Márton út szervezeteinek  októberi zágrábi  közgyűlése  az új útirányt jóváhagyta , így a „Via Sancti Martini” részeként ez az útvonal is jelölhető az „Európa Tanács Kulturális Útvonala” címmel.

 

November 6. 10.00-13.00 óra

AGORA – Gyermekek Háza

„Szent Márton nyomában” – helytörténeti, felfedező játék

5-6. osztályos, 5 főből álló általános iskolás csapatok részvételével – előzetes jelentkezés alapján.

Szent Márton emlékekhez kötődő izgalmas felfedező, feladatmegoldó, kutató játék Szombathely belvárosában: a Savaria Múzeum és a Szent Márton Látogatóközpont érintésével.

Az egyes helyszíneken kb. 30 perces feladatmegoldás vár a résztvevőkre, melyek kapcsolódnak a helyszínek kiállítási anyagához az eddig megszerzett történelmi-helytörténeti ismereteikhez. A feladatok a csapatok együttműködő készségére, kreativitására, a történelmi ismereteik alkalmazására épülnek. A feladatok között szerepel: totó, keresztrejtvény, képfelismerés, mozaikkép összeállítása, ügyességi játék.

A csapatok forgószínpadszerűen keresik fel a helyszíneket és teljesítik a feladatokat, teljesítményüket pontozzuk és jutalmazzuk.

Jelentkezési határidő: október 19. AGORA – Gyermekek Háza

 

November 6. szerda 16 óra

Találkozás helye: Szombathely, Székesegyház előtt

SZOMBATHELYI SÉTA SZENT MÁRTON NYOMÁBAN, kóstolóval, „Ízek- imák” előadással

Útvonal: Papi Szeminárium – Székesegyház – Fő tér – Szent Márton Látogató Központ

Sétát vezeti: Orbán Róbert

Előadó: Molnár János atya

Részvétel ingyenes

 

November 7. csütörtök, 16 óra

Székesegyház Szombathely, Mindszenty tér 1.

MISZTÉRIUMJÁTÉK SZENT MÁRTON ÉLETÉRŐL

a Brenner János Nevelési Központ diákjainak előadásában,jelmezes játék keretében bemutatják a szent püspök életútját; az előadásra várnak minden szombathelyi gyermeket, szüleiket, érdeklődőket.

 

November 7. csütörtök, 19 óra

AGORA - MSH

Benkó Dixieland Band koncert  “Las Vegastól New Orleansig”

Szárvendég: Berki Tamás ének, Budai László és Pirityi Andrea tangópáros

Jegyek elővételben az AGORA Jegyirodában vásárolhatók (Szombathely, Belsikátor 1. Tel.: 511-266)

 

November 8. péntek 16 óra

Túra kiinduló pontja: Szentháromság szobor – Fő tér

„Szent Márton nyomán”- Ingyenes idegenvezetés magyar nyelven 

Az érdeklődők a túra során megismerhetik Szent Márton életútját, szombathelyi kötődésének jelentőségét, valamint a város történetét.

Útvonal: Székesegyház, Szily János szobra, Fő Tér, Szent Márton templom és Látogató Központ

Tourinform Iroda szervezésében

 

November 8. péntek 17.00 óra

Székesegyház Szombathely, Mindszenty tér 1.

Vesperás – esti dicséret 

Ünnepélyes zsolozsma a Székesegyházban, amelyet Dr. Veres András megyéspüspök vezet. Részt vesz Dr. Ägidius Zsifkovics eisenstadti megyéspüspök és Dr. Konkoly István nyugalmazott megyéspüspök.

17.45 órától                 

 Lampionos felvonulás és Szent Márton szobrának megkoszorúzása

Székesegyház – Szent Márton templom

útvonal: Székesegyház – Széchenyi utca – Fő tér – Savaria tér – Szent Márton utca – Szent Márton templom

Lampionos körmenet indul a Székesegyháztól a Szent Márton templomhoz. Az énekeket a székesegyházi Werner-kórus illetve a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár központi zenekara kíséri. A lampionos menetet a Savaria Légió és a Magyar Honvédség díszegysége vezeti.

 

November 8., péntek, 19.30 óra

Bartók Terem Szombathely, Rákóczi F. u. 3.

Romantikus est Petró Jánossal

 

November 8. péntek 20.00 óra

AGORA – Pincegaléria, Fő tér 10.

„Nótás Szilágy” koncert és táncház a Fondor zenekarral

FONDOR Zenekar – Népzene a Kárpát - medencéből

 Nyolc éve, hogy egy kellemesen-közösen végigmuzsikált németországi szereplést követően megalakult a Fondor. A zenekart azóta is a barátság és a falusi vonós zene iránti elkötelezettség kovácsolja össze. A tagok (Csernók Klára - hegedű; Maruzsenszki Andor - hegedű; Zimber Ferenc - cimbalom; Papp Endre- brácsa; Prihoda István - nagybőgő) kivétel nélkül húszas éveikben járó fiatalok, akik gyerekkoruk óta a népzene bűvkörében nevelkedtek. Bár mindannyian vidékiek, mégis budapesti táncházakban és folkkocsmákban acélosodott igazán táncházi zenekarrá a banda, s vált a vonós népzene tolmácsolójává. Az első komolyabb elismerést 2006-ban kapta a zenekar: elnyerte a Hagyományok Háza által kiírt 50 órás stúdiópályázatot. Így jelenhetett meg 2006-ban, a Fonó Records gondozásában, a Nótás Szilágy című lemez, amely specifikusan egy tájegységre, Szilágyságra koncentrál. 2009-ben a zenekar az Oktatási és Kulturális Minisztérium által kiírt pályázat keretein belül megkapta a „Népművészet Ifjú Mestere” címet. 
A zenekar koncertje után Szilágysági táncok tanítása és táncház hajnalig.

Belépés: díjtalan

http://www.youtube.com/watch?v=2VbRnxAo8Tk

 

November 9. szombat 10.00 óra

Székesegyház Szombathely, Mindszenty tér 1.

Ünnepi püspöki szentmise az egyházmegye védőszentjének ünnepén 

9.30 óra  Rózsafüzér imádság a Székesegyházban 

10.00 óra   A szentmise főcelebránsa és a szentbeszédet tartja Ägidius Zsifkovics eisenstadti megyéspüspök. Részt vesznek: Dr. Veres András megyéspüspök, Dr. Konkoly István nyugalmazott megyéspüspök, az egyházmegye papjai és hívei.

 

November 9. szombat 10.00-13.00 óra

Fő tér

Márton napi kirakó

Szent Márton napjához kötődő, néphagyományokat megismertető játszóprogram óvodás és iskolás gyermekcsoportoknak, családoknak.

A játszóprogram egy pontgyűjtő játékos versenyt tartalmaz 8-10 játékhelyszínnel: kirakójáték és szerencsekerék, állatterelés szokása, lámpagyújtás és adakozás hagyománya, mosás és teregetés szokása, jelképes borkóstolás, rétes nyújtás, libatömő játék.

A játékhelyszíneken ügyességi és gondolkodtató feladatokon keresztül a résztvevők megtudhatják, mi a jelentősége annak, hogy milyen színű lovon érkezik Szent Márton, mit jelent, ha Márton napján a lúd jégen áll, mi is az a Szent Márton vesszeje, szabad-e Márton napon ruhát mosni, libát enni, miért e napon verik csapra az újbort tartalmazó hordót, miért sütöttek rétest az asszonyok, miért ekkor gyújtanak lámpást.

Minden megoldott feladatért pecsét és a játék végén jutalom jár.

Kapcsolódó programok: kézműves foglalkoztatók és néptáncos szabadtéri műsor.

Programon való részvétel ingyenes!

 

November 9. szombat 18.00 óra

Bartók Terem Szombathely, Rákóczi F. u. 3.

Szent Márton napi díjátadó gálaműsor

Rendezvényen közreműködik:

Capella Savaria : Vivaldi: Négy évszak –Ősz – III. tétel

Isis Big Band – Korponay Zsófi: Orange Coloured Sky

Kiss Márton – zongoraművész: Vukán György – Last Message

Mérei Tamás – Holdosi Attila : Police: Every Breath You Take

Balázs Fecó : Maradj velem (egyveleg)

 

November 9-10.

Vasi Múzeumfalu

Szent Márton napi országos nagyvásár

Az országos hírű Szent Márton napi vásárra hazánk szinte valamennyi szegletéből érkeznek minőségi portékákat kínáló árusok, de ahogyan ez lenni szokott az erdélyi kézműipari termékek sem hiányoznak majd a palettáról.

A nagyszínpadon zajló programok között lesz gyermekelőadás, néptánc, népzene s más, vásári hangulatot idéző előadás, bemutató.

Az egész napos nézelődésben, alkudozásban megfáradt látogatók megkóstolhatják a kürtöskalácsosok, gesztenyesütők friss csemegéit, a lacikonyhák kínálta libaétkeket, majd koccinthatnak egyet a jobbnál-jobb borokat kínáló gazdáknál.

Szent Mártonhoz kapcsolódó népszokásokkal, ügyességi játékokkal, illetve gyermekfoglalkoztatókkal a múzeumfalu egész területén találkozhat a tisztelt nagyérdemű.

Részlete program a műzeum honlapján: Savaria Múzeum

 

Nonember 10., vasárnap 11 óra

Szent Márton templom

Búcsúi szentmise

 

November 11. Hétfő 17.30 óra

Bartók Terem Szombathely, Rákóczi F. u. 3.

TANÁRI HANGVERSENY

Közreműködnek a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola tanárai.

A belépés díjtalan!

 

Nonember 13., szerda 18 óra

Szent Márton templom

dr. Pem László egyházmegyei zeneigazgató orgonakoncertje

Dr Werner Alajos atya, kiváló teológus, pedagógus és egyházzenész, halálának 35. Évfordulójára emlékezve.

A koncerten Johann Sebastian Bach, Liszt Ferenc Bartók Béla, Kodály Zoltán és Werner Alajos művei kerülnek bemutatásra.

 

November 14. Csütörtök 18.00 óra

AGORA – Filmszínház

 Art - Mozi /40 éves az AGORA–Savaria Filmszínház

Jubileumi ünnepség és filmvetítés

A Weöres Sándor műve alapján készült, digitálisan felújított Psyché ritkán látható, háromrészes verziójának vetítése.

Program

18.00 Köszöntő

18.30 Bódy Gábor: Psyché  (16) – rendezői változat, első rész 90’

20.15 Bódy Gábor: Psyché  (16)  – rendezői változat, második rész 70’

21.35 Bódy Gábor: Psyché  (16)  – rendezői változat, harmadik rész 90’

A belépés díjtalan.

Regisztrációt kérünk.

 

November 15. péntek 19 óra

AGORA - MSH

Presser - Falusi - Szabó koncert

Presser Gábor szerzői estként aposztrofálja ezt a rendhagyó koncertet, melynek címe: Dalok régről és nemrégről.
„Szeretek filmzenét, színházi kísérőzenét, balettet írni… de a dalírástól sehogy sem lehet engem eltéríteni, a végén mindig oda lyukadok ki. Zeneszerző vagyok, aki néha elénekli a dalait.”
A zeneszerző hosszú pályafutásának majd minden fejezetéből idéz majd, de nem csak a dalokat játssza, hanem kis történeteket is mesél hozzá. 
A mostani koncert exkluzivitását tovább fokozza, hogy olyan, általa is nagyra becsült vendégeket hívott meg, mint  Falusi Mariann és Szabó Tamás

Jegyek elővételben az AGORA Jegyirodában vásárolhatók (Szombathely, Belsikátor 1. Tel.: 511-266)

http://www.youtube.com/watch?v=cSgjPYclLvY

 

A Szent Márton Ünnep rendezvényeinek koordinátora az Agora Szombathelyi Kulturális Központ

 

Vándorút ajánló
Via Divide Caritatem - Baranyai Regionális Útvonal - 1.   PÉCS - PATACS - JAKAB-HEGY - ORFŰ - MECSEKRÁKOS
Via Divide Caritatem - Baranyai Regionális Útvonal - 1. PÉCS - PATACS - JAKAB-HEGY - ORFŰ - MECSEKRÁKOS
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton nyomában kiadványsorozat

32 oldal, magyar és angol nyelven

- a Balaton-felvidéken

- Budapesten

- Szombathelyen

- a Duna - Tisza közén 

Információ: viasancti@gmail.com 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!