Pozdrav

Leta 2005 je Svet Evrope pot ki vodi od Szombathelya do Toursa razglasil za Evropsko kulturno pot, da bi tako predstavili spominska mesta povezana z življenjem in kultom enega najbolj priljubljenih svetnikov Evrope, Svetega Martina. Sveti Martin je bil rojen v Szombathelyu, v nekdanjem rimskem naselju Savaria. Med rimskimi vojaki je izstopal ne le s pogumom, temveč tudi z dobroto ter sočustvovanjem z bolniki in revnimi. Pred mestnimi vrati Amiensa je prezeblemu beraču predal pol svojega ogrinjala. V sanjah se mu je pojavil Jezus in mu povedal, da je on bil berač, ki mu je storil dobro. Po tem dogodku je postal kristjan, zapustil vojaško pot in začel k veri pridobivati tudi druge.

Po vrnitvi v Savario je krstil tudi svojo mater. Pozneje je v francoskem mestu Poitiersu ustanovil samostan. Leta 371 ga je krščanska skupnost v Toursu izbrala za škofa. Pred imenovanjem se je poskušal skriti med perutnino, vendar so ga izdale gosi s svojim gaganjem. Zato je gos postala njegov simbol. Zaradi ljubezni do soljudi, dobrote in izjemnih govorniških sposobnosti je tudi kot škof bil zelo priljubljen. Umrl je leta 397 v Candesu. Postal je zaščitnik frankovskih kraljev in Galije, spoštovanje do njega se je razširilo po vsem krščanskem svetu. V Evropi so po njem poimenovali več kot tri tisoč naselij in cerkva.

 
Obvestila o poteh
tudi po FB!
Galerije
Domanjsevci

Domanjševci so vas na slovensko-madžarski jezikovni meji. Ime, ki ga v starih pisnih virih zasledimo tako v madžarski (Domonkosfa) kot slovanski (Domonkosóc) obliki, je vas verjetnodobila po enem izmed prvih lastnikov. Rimskokatoliška cerkev  je  bila zgrajena v prvi polovici 13. stoletja.  

Foto galerije
vsebine, ki so jih pripravili naši obiskovalci!
skupnost
Pridruži(te) se svetemu Martinu
sprehodi(te) se po njegovih poteh!