SZOMBATHELY
  NEMESKOLTA
  NAGYTILAJ - RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM
  GŐSFA
  ZALASZENTMÁRTON - RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM
  NAGYKANIZSA - SZENT MÁRTON KÓRHÁZ KÁPOLNA
  TÓTSZENTMÁRTON
  PODTUREN
  SV. MARTIN NA MURI
  DONJA VOCA
  VARAZDINSKE TOPLlCE
  DONJI MARTIJANEC

Az Európa Tanács 2005-ben a Szombathelytől Toursig vezető útvonalat Európai Kulturális Útvonallá nyilvánította, hogy Európa legnépszerűbb szentjének, Szent Mártonnak életét és kultuszának kiemelkedő emlékeit bemutassa.

Szent Márton Szombathelyen, az egykori Savariában született. A Római Birodalom katonái közül nemcsak vitézségével, hanem jóságával, a betegek és a szegények iránti részvétével is tűnt ki. Amiens város kapujában egy didergő koldusnak adta köpenye felét. Álmában Jézus elmondta neki, hogy ő volt a koldus, akivel jót tett. A látomás hatására kereszténnyé lett, elhagyta a katonai pályát és térítő útra indult. Savariába hazatérve édesanyját is megkeresztelte. Később a franciaországi Poitiersben kolostort alapított. 371-ben a toursi keresztény közösség püspöknek választotta. A tisztség elől a baromfi ólba próbált elbújni, de a libák gágogásukkal elárulták. Ezért lett jelképe a lúd. Püspökként emberszeretete, jósága, és kiváló szónoki képessége népszerűvé tették. Candes-ban halt meg 397-ben. A frank királyok és Gallia védőszentje lett és az egész keresztény világon elterjedt tisztelete. Európában több mint háromezer település és templom viseli a nevét.

Hívjuk Önöket, mint Szent Márton tisztelőit, járják végig a vándorutat, és látogassanak el abba a városba, ahová Szent Márton is hazatért.

Éljen Ön bárhol a világon, ha végigjárta Szent Márton útjának egy szakaszát � megszerezheti Szombathely város ezt bizonyító, az Ön nevére kiállított díszoklevelét.

Mit kell tennie Önnek az oklevél megszerzéséhez?

  • Felkeresnie a 8 Szent Márton emlékhelyet a "Via Slavonica" útvonalán. A felsorolt emlékhelyek közül Ön szabadon választhat. A 8. állomás legyen a szülőváros, az egykori Savaria.

A mellékelt ellenőrzőlapot önállóan kell kitöltenie.Igazolásként elfogadunk a település nevét tartalmazó bélyegzőt, fényképet, vagy bármilyen más �bizonyítékot�, amely azt tanusítja, hogy Ön az adott helyet felkereste.

Kérjük, hogy a névvel és címmel ellátott ellenőrző lapot az alábbi címre juttassa el:

- Agora Szombathelyi Kulturális Központ  9700 Szombathely Fő tér 10. (bejárat a Belsikátor felől) Postai cím: 9701 Szombathely Pf. 452. Tel.: 94 511-266. Fax: 94 511-267 E-mail: jegyiroda kukac agora-savaria pont hu

Igazolólap letöltése

Webmark