LULEČ

Luleč

Az eredeti luleči Szentlélek templomból, amelyet a 17. században szenteltek fel, napjainkra csak egy 1510-es évszámmal ellátott harang maradt fenn. 1751 és 1753 között ugyanis a helyi plébános kezdeményezésére a régi templom helyén új, Szent Márton tiszteletét szolgáló templomot építettek. A hajó szegmensíves szentéllyel záródik, amihez északon sekrestye, keleten pedig hasáb formájú torony csatlakozik.

1823-ban villám csapott a toronyba, a II. világháború vége felé zajló harcok pedig további károkat okoztak. Ezért olvasható a hajó tetején a cserépből kirakott 1947-es évszám, ami a helyreállítás éve. A sérült torony felújításának tervét Klaudius Madlmayr dolgozta ki, aki a harangszintet is megnövelte.

A templom berendezése eredeti és egységes. A kétrészes főoltár retabulumán Szent Márton látható, amint megosztja köpenyét a koldussal. A monumentális vászon alkotója Ignác Raab. A templombelsőben figyelemre méltóak Jan Adam Nesmann szenteket ábrázoló szobrai: szent Konstantiné (Cirill), Metódé, Péteré és Pálé. A harsonát fújó angyallal díszített szószék ugyancsak a barokk korból származik.

TérképTovábbi információl Lulečról (cseh nyelven), Luleč váráról (csehül), Luleč - szálláshelyek ( G Hotel , Chalupa u Libuše )

Nézze meg galériánkat!


 

DAMBOŘICEDAMBOŘICE   BLANSKOBLANSKO
  Via Moravia - Via Bohemia
Webmark