ZBỲ©OV U BRNA

Zbýąov u Brna

Az eredeti fatemplomról szóló legelső feljegyzés egy adománylevélben található. Ebben Bohuslav z Drahotuą az éppen kolostorba vonuló Herka lányára bízza a települést és annak plébániáját. Theodorich olmützi püspök 1288-ban Christiant nevezi ki helyi papnak.

A templomot a 16. század folyamán alakítottak át kőtemplommá, zsindelytetőt kapott, de nyugaton továbbra is fatorony kapcsolódott hozzá. 1819-ben tűz ütött ki a templomban, aminek áldozatul esett mind a torony, mind a tető, ráadásul az eredeti Szent Mártont ábrázoló oltárkép is elpusztult. A tüzet követően az épületet cseréptetővel fedték le és újjáépült a torony is. A templomot a 19. század közepéig használták, amikor három évre be kellett zárni, mert az alatta folyó bányamunkák következtében több helyen megrepedt boltozat beomlással fenyegetett.

A zbýąovi lakosság jóvoltából 1893 - 1894 között felépítették a mostani, a régebbinél nagyobb neoromán stílusú templomot és annak 40 m magas tornyát. A főoltár fölötti üvegablakon a templom névadója látható, amint megosztja palástját a koldussal.

A templombelső felújítására 1992-ben került sor, az új külső vakolat pedig 1995-ben készült el.

TérképZbysov 


Nézze meg galériánkat!
ROSICE U BRNAROSICE U BRNA   Třebíč Třebíč
  Via Moravia - Via Bohemia
Webmark