©ATOV
A ąatovi templomot 1200-ban említik először, amikor a közeli loukai premontrei kolostor védnöksége alá került. Ettől kezdve ©atov plébániája egészen 1784-ig a premontreiek fennhatósága alá tartozott.

A mai Szent Márton plébániatemplomot az eredeti, - a tűzvész által elpusztított - épület helyén emelték 1656-ban. Később, 1851-ben a kapcsolódó tornyot is újjáépítették. A plébánia épülete ugyancsak egy tűzvész után kapta mai formáját az 1770-es évek elején. A templomhoz egy gótikus csonttár is tartozik, amelyet 1898 és 1899 között restauráltak. Ez a mai Szent Sír kápolna. A templombelsőben három oltárt állítottak: a főoltárt Szent Márton tiszteletére, a mellékoltárokat pedig Nepomuki Szent János illetve Szűz Mária szeplőtelen fogantatása emlékére. Ezek képeit Josef Winterhalter festette. Helyreállításukra 1842 és 1843 között került sor. A világháború után felújításra szorult mind a megrongált templom, mind a torony. A 20. század 70-es éveiben önkéntesek bevonásával folytak nagyobb felújítási munkálatok, az utóbbi időben pedig megindult a templom fokozatos restaurálása a hívők, illetve a község jelentékeny segítségével.

A ąatovi templomban 1997 óta a loukai kolostor papjai teljesítenek szolgálatot, 2003-tól újra a premontreiek fennhatósága alá tartozik.

Térkép©atov (online)

Szálláshelyek ©atov-ban: Penzion PohodaPenzion Malý sklep Kemp TJ Tatran ©atovPenzion RivaPenzion u "Fandy"

Nézze meg galériánkat!
®EROTICE®EROTICE   ZNOJMOZNOJMO
  Via Moravia - Via Bohemia
Webmark