ČESKỲ KRUMLOV

Český Krumlov

Český Krumlov – kozmopolita jellege miatt – már évszázadok óta több egy Moldva-parti kisvárosnál. Első aranykorát a középkorban élte, de virágzása sem a reneszánsz, sem a barokk korszakban nem hagyott alább. Kulturális hagyatékát mintegy 300 műemlék őrzi, ezért 1992-ben egész történelmi városközpontja az UNESCO Világörökség részévé vált. A városképet egyértelműen a vár- és kastély együttese határozza meg. Ez a második legnagyobb ilyen komplexum Csehországban. Ráadásul kertjében a világ legrégebbi barokk színháza található.

A városi park Szent Márton kápolnája egyhajós, szentélye poligonális, keleten sekrestye csatlakozik hozzá. A bejárathoz vezető járda kövezetébe összesen kilenc, mára teljesen lekopott XVIII. századi gránit sírkövet építettek be. Az eredetileg fából készült kápolnát az új temetővel egyidőben, 1585-ben építették. A helyére megálmodott kőkápolna 1618-ra tervezett kivitelezését a rendek felkelése akadályozta meg. Az előkészített építőanyagokat ugyanis a kastély erődítésére használták fel. Emiatt csak 1717-ben került sor az új Szent Márton kápolna kialakítására. A főoltár valószínűleg a veleąíni születésű Bedřich Kamarýt (1831-1911) festő és lelkész műve. A rokokó stílusú szószék Anton Leyer festő- és faragóművész keze munkáját dicséri. A két mellékoltár közül az egyik védőszentje Nepomuki Szent János, a másiké Szent Anna.

Miután 1892-ben megszüntették a temetőt, a területet 1909-ben városi parkká alakították át. A kápolna 1969 óta a Csehszlovák Huszita Egyház kórusának ad otthont, és alkalmanként egyházi zenei koncertek helyszínéül szolgál.

Térkép,  Český Krumlov (turisztikai információk), Egyházi építészeti emlékek (csehül), Szent Márton kápolna

  

Český Krumlov

 

STŘI®OVSTŘI®OV   NICOVNICOV
  Via Moravia - Via Bohemia
Webmark